Dit is geen standaard portfolio
Een normaal portfolio laat werk zien. Visueel, plaatjes, dat soort dingen. Als je werkt voor grotere opdrachtgevers mag je vaak niet, of maar gedeeltelijk laten zien wat je gemaakt hebt. Daarom zit dit portfolio iets anders in elkaar.
Je leest mijn beleving van UX, de stappen die daar volgens mij bij horen en de dingen die ik in dat kader gedaan heb. Het is dus meer tekstueel dan visueel, maar geeft nog steeds een goed beeld van mijn werk en werkwijze.
Way of working & achterliggende filosofie
What's in a name?
Geef het beestje maar een naam. Het maakt mij niet uit of je het hebt over user centered design, human centered design, user experience, customer experience of service design. Ook design thinking mag in de grote blender. Voor mij zijn het allemaal termen die op het zelfde neerkomen: zorgen voor gewenste, gebruiksvriendelijke (en liefst ook mooie) software op basis van onderzoek. Onderzoek vooraf, om te kijken welke behoeftes er leven en hoe die matchen met bedrijfsdoelen. Onderzoek tijdens ontwerp om te kijken wat de belangrijkste features zijn en hoe die moeten (samen)werken met andere onderdelen of met het echte leven. Onderzoek achteraf om te kijken of we bereikt hebben wat we wilden bereiken, en waar nodig bij te sturen.
Dus ja: user of human centered. Ja, het gaat om gebruikers (of klanten en customers, want dat zijn ook gebruikers). Nee, de gebruiker is niet altijd zelf de klant. In het geval van bijvoorbeeld een zorgverzekering kan het prima een naaste van de klant zijn die gebruikt maakt van je software. Is helemaal niet raar. Ja, het gaat ook om service design. Mijn werk gaat namelijk verder dan alleen een stukje software maken. Die software daar zit een wereld omheen, en als je daar geen rekening mee houdt gaat je software uiteindelijk anders gebruikt worden dan je verwacht.
Meer dan software
Kortom: ik maak graag nuttige software die mensen daadwerkelijk willen gebruiken, op basis van goede onderbouwing door onderzoek bij de doelgroep zelf en een heldere vertaling naar bedrijfsdoelen en -processen. Is de software daarin het moeilijke gedeelte? Vaak niet.
Gelukkig helpen methodes als Design Thinking om de onderbouwing breder uit te leggen. Stakeholders betrekken in bijvoorbeeld een design sprint is meer waard dan een presentatie ooit kan bereiken. Het begrip van wat de beoogde software gaat betekenen en hoe het in het dagelijkse leven past is belangrijk. Dat is wat UX voor mij betekent.
Mijn werk in de praktijk
Wat ik doe is software ontwerpen. Dat klinkt alsof je aan een bureau zit met een computer voor je neus, een beetje lijntjes trekken en kleurtjes kiezen. Dat doe ik ook, maar dat is maar een heel klein deel van het werk. Het grootste deel zit in het achterhalen van wensen en noodzaak, van samenhang met andere dingen (ook technisch), het doorgronden van opdrachten en projecten (welk doel wordt gesteld, wat moet er gebeuren), het leren kennen van de gebruikers, schetsen schetsen en schetsen, praten praten praten, meten meten meten, complexe dingen simpel maken, en de rest van de tijd ben ik lijntjes aan het trekken en kleurtjes aan het kiezen. In het proces van software ontwerpen en maken betekent dat ongeveer het volgende.