Iedereen een weekje Tom

2 februari 2020

Hoe ziet een werkweek in het leven van Tom er uit? Wat kom ik allemaal tegen als UX’er, en waar gaat mijn hart sneller van kloppen? Misschien is dat totaal niet relevant, maar ik ga het lekker toch opschrijven. Laat je verrassen :)

Maandag - Dagje van alles

Rond een uur of 9 kijk ik waar ik neer mag strijken. Als er een plekje is bij onze communicatie/contentspecialisten, de leukste collega’s ever, ga ik daar zitten. Zodat ik meekrijg wat er deze week allemaal speelt op communicatie- en online vlak. Tenzij ik rust en focus nodig heb, dan zoek ik een andere hoek van het pand op.
Ik kijk in m’n agenda en zie dat ik om 9:30 een weekstart heb en dat ik om 9:45 een standup van mijn Design System team oversla. Die zie ik de rest van de week nog genoeg, en ik moet keuzes maken. Mijn tijd tot de weekstart gebruik ik om de mailbox te ontdoen van openstaande mailtjes, en om de rest van de dag kort voor te bereiden.

In de weekstart hoor ik wat mijn team allemaal gaat doen deze week, en bied ik aan om te ondersteunen bij de website / data structuur. Ik vertel zelf dat ik de roadmap voor onze nieuwe website aan het optuigen ben. Daarnaast probeer ik om, naast mijn dagelijkse werk als product owner, de single sign on op de agenda te zetten en dat ik deze week ga meedenken over de zakelijke website en ons intranet.

Na de weekstart loop ik langs mijn Design System team om te kijken hoe het met iedereen is, en hoe onze sprint backlog er voor staat. Ik kan daar nooit weg voordat ik wat code heb moeten bekijken, de werking van een component heb moeten goedkeuren en een paar vragen over interactie heb beantwoord. Samen bereiden we een paar userstories voor die we in de refinement kristalhelder moeten krijgen. Als ze niet helder zijn kunnen we niet goed inschatten hoeveel tijd we er aan kwijt zijn.

De lunch is heilig. Stipt 12 uur ben ik het wandelende lunchalarm en neem ik andere liefhebbers mee naar de kantine. Beetje eten, beetje kletsen, en zo min mogelijk over werk praten. Aansluitend staat er een koffiemoment in de agenda om bij te praten met een collega. Broodnodig, en maar deels werkgerelateerd. Prima zo.

In de middag kijk ik met alle betrokken product owners en specialisten naar de roadmap voor onze online plannen. Ik weet dat we niet alle vragen ter plekke kunnen beantwoorden, maar ik wil vooral graag dat het bekend is wát de openstaande vragen nog zijn en wie zich daar mee bezig gaat houden.

Einde van de middag bereid ik onze maandelijkse UX meetup voor. Samen met de vakbroeders praat ik daarna een uurtje over hoe we UX doen, welke uitdagingen we hebben en hoe we elkaar kunnen helpen. De conclusie: strategie maken, UX roadshows geven voor meer bekendheid binnen de toko. Verder onszelf prikkelen en verbeteren door events en opleidingen.

Dinsdag - Bufferen

Dinsdag ben ik vrij, dus doe ik niets.
Behalve dan een Skype-meeting over een UX-lab in Groningen, een telefoontje over onze zorggerelateerde pagina’s en de filosofie daarachter, een telefoontje over hoe we een component gaan opbouwen en het geven van een beoordeling aan een collega. Rustig dagje en de uren die ik nu maak, spijbel ik op een ander moment wel weer.

Woensdag - Concreet werk

Begin van de ochtend pak ik mijn to-do lijst er bij. Daarop staan concrete dingen zoals het uitwerken van aantekeningen of het beantwoorden van openstaande vragen bij userstories. Maar ook lange termijn taken, een re-design voor een onderdeel plannen, een plan voor pilot en livegang schrijven. Vandaag kies ik voor wat concrete dingen en terugkerende taken. Zo bekijk ik de stand van zaken op ons backlog, zodat ik componenten kan testen en afronden en eventuele bijzonderheden in de standup kan benoemen.

Direct na de standup hebben we een pre-refinement, waarin we de technische aanvliegroute van componenten bespreken. Door de technische keuzes al grotendeels uit te kristalliseren besparen we ons veel tijd in de refinement, maar ook in de realisatie zelf. Er is immers al samen over nagedacht.

De middag is vaak relatief vrij in te plannen. Dat betekent deze week dat ik met onze visual designer door de nieuwste ontwerpen heen ga, dat ik principes voor volgende pagina’s uitwerk en dat ik ga tekenen. Op papier, met een potlood. Lekker oldschool maar heel verhelderend. Ik bouw een paar demo-pagina’s in ons CMS als voorbeeld voor de redactie, beantwoord een aantal ad hoc e-mails en bedenk een opbouw voor onze UX governance presentatie. En ik drink koffie met een collega, om informeel bij te praten over de stand van zaken. Koffie is belangrijk, dat kan je niet vaak genoeg doen.

Donderdag - afronden

Donderdagochtend is voor mijn team de deadline voor het opleveren van code. Een component dat om 12:00 niet af is, komt aan het eind van deze sprint niet beschikbaar voor de andere teams. We hebben in het ritme van onze tweewekelijkse sprint afgesproken dat de 2e donderdag om 12 uur alle code ingecheckt moet zijn. Deze ochtend ben ik veel bij mijn team om alle opkomende vragen zo snel mogelijk te beantwoorden. Concrete keuzes maken en het team op tempo houden. Dwars over de lunch (hoe kan dat?!) staat een overleg met team Zakelijk op de agenda. We gaan ze als content- en ux-specialisten helpen om de herindeling van hun online diensten netjes en logisch vorm te geven. Vrij denken, schetsen, structuur bedenken, de klant vertegenwoordigen. Van alles wat.

In de middag gaan we, het design system team, een retrospective houden over de afgelopen sprint. We plannen wat we de komende twee weken gaan doen, en refinen nog een aantal userstories voor de sprints erna. Als er nog tijd overblijft bekijk ik of we nog op koers liggen om onze roadmap te halen. Verder kijk ik welke mensen er bij de volgende sprint nodig zijn en bedenk ik hoe we die dan kunnen betrekken.
Einde middag spijbel ik, die had ik nog tegoed, zodat ik in het begin van de avond op tijd ben voor training. Ook dat is belangrijk, niet alles is werk.

Vrijdag - bedenken, uitwerken en research

De vrijdag begint met een sit-down met koffie. Een klein deel van het (ict) team werkt op vrijdag, en die mensen zitten een poosje bij elkaar om een paar maanden vooruit te kijken. Hoe gaan we qua tempo, qua werkwijze, welke uitdagingen gaan we tegenkomen, wat zit er wel goed? Een relaxed moment om vanuit 4 disciplines te kijken naar onze huidige manier van werken. Blijven evalueren, blijven leren en blijven verbeteren. Dat is het motto van ons team.

De rest van de vrijdag is, door zoveel afwezige collega’s, ideaal om flink door te buffelen. Mijn mailbox kent vrijdagochtend rond de 25 mails met een vlaggetje: mails waar ik nog iets mee moet doen. Aan het eind van de vrijdag zijn er meestal minder dan 10 over. Daarnaast heb ik alle vrijheid om bijvoorbeeld complexe plannen uit te tekenen en simpel te maken, werkwijzes uit te schrijven, componenten en afspraken te documenteren, te leren van de research van anderen, blogs over UX en online bij te houden, alvast allerlei mailtjes voor komende week de deur uit te doen, verder na te denken over onze UX governance cursus, alle concrete punten van de to-do lijst af te tikken. En dat alles met een muziekje erbij, en met de wél aanwezige collega’s, van marketing dit keer, bekijken welke dingen we slimmer kunnen doen. Het is ook een ideale dag voor wat informele feedback en voor het uitdenken van brainfarts die op willekeurige momenten boven kwamen drijven. En daarna… weekend!

Weekend

Is weekend. Maar soms is er toch een momentje dat ik nog een paar dingen uitwerk of iets bedenk dat ik even naar mezelf moet mailen. Of ik heb een real life user experience die inspirerend is of juist als heel slecht voorbeeld dient. Mijn hoofd houdt wat dat betreft nooit op, maar het ‘echte’ werk staat wel even op pauze.

Reageren mag op LinkedIn Terug naar de blogs